tisdag 12 juli 2011

Marknadens oskuld

Så har den självreglerande marknaden, förmodligen till Moderaternas stora glädje, visat hur den fungerar igen. Onoff har gått i konkurs.

Tycker det är lite gulligt när Media Markts marknadschef Johan Rosenblom menar att de inte har någon skuld i konkursen

– Skyldiga till god konkurrens? Det vet jag inte. Vi tycker att vi gör ett bra jobb på marknaden.

Rosenblom beklagar att Onoffs anställda drabbas men säger att "i slutändan är det konsumenten som bestämmer". DN

Handels reaktion är väl försiktigt positiv men det blir ändå en hel del människor som blir drabbade.

Fackförbundet Handels andre vice ordförande Tommy Tillgren, hoppas och tror, att ett antal butiker tas över av bolagets konkurrenter.

- Det finns ju alltid aktörer som är intresserade av i alla fall vissa bitar. Men oavsett vad som händer kommer ett antal människor troligtvis att drabbas av arbetslöshet, säger han. SkD

Det utländska kapitalet sprider sina risker och det är uppenbart att kostnaden för prisdumpningen på hemelektronikmarknaden i Sverige betalas av andra marknader. Men när konkurrenterna är borta i Sverige kommer vi att få börja finansiera nästa marknadsövertagande.

Technorati-taggar:

3 kommentarer:

  1. Så vad är medicinen mot "marknaden"... och fri företagsamhet ?

    * Förbjuda utländska bolag att agera i Sverige ?

    * Prissättning ska ske av staten ?

    * Förbjuda privata bolag och starta ett "Moder Svea Elektronik" som säljer TV, stereo data etc till det svenska folket ?

    * Statligt stöd till alla svenskägda bolag som går dåligt, SAAB (inte längre svenskägt ens), ON-OFF ...

    Intresserad av dina lösningar, de lär vara gulliga ...

    SvaraRadera
  2. Självklart tycker jag att det är OK med konkurrens på marknaden och att den ska vara affärsmässig.

    I detta fall tycker jag det är gulligt när det börjar och pratas om skuld eller inte. Marknaden har denna effekt på företagandet. Hade det bara drabbat de som har råd att ta dessa risker så må det vara hänt. Men nu är det ju inte så. Nu betalar andra marknader så att Onoff (och andra) slås ut. Kortsiktigt kan de svenska kunderna gynnas men i slutändan blir det kundernas som får betala genom ökade priser, lägre löner och minskad valfrihet.

    Allt löses inte med förstatligande eller reglerande, men en medvetenhet hos fler om mekanismerna hade inte skadat.

    SvaraRadera
  3. Skulle någon slå ut alla andra konkurrenter och skapa ett monopol och därefter höja priserna så dyker det genast upp alternativ på marknaden som kan sälja billigare igen, det är ett självreglerande system.

    Vad gäller svensk elektronikmarknad har den ett längre tag varit överetablerad, Siba, Expert, Mediamarkt, Elgiganten och OnOff. Inte underligt att de svagaste slås ut. Det är bara naturligt.

    Det är inte andra marknader som betalar notan, ta till exempel Mediamarkt, de blödde kraftigt i Frankrike och fick lämna den marknaden... denna konkurrens finns överallt där det tillåts fri företagsamhet.

    Det finns avarter i form av karteller som är riktigt obehagliga, när konkurrenterna slutar konkurrera och delar upp marknaden mellan sig, när man håller samma priser etc, DET är illa för andra sidan av marknaden, dvs konsumenterna av varor och tjänster.

    En annan farlig avart är när det offentliga börjar konkurrera med privata aktörer och använder skattebetalarnas medel för att krossa de privata aktörerna ...

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.