lördag 9 juli 2011

Ideologi och arbete

Efter att ha lyssnat på Håkan Juholts tal kan jag konstatera att den ideologiska touchen är på väg att få ett inflytande på debatten. Nu gäller det att ideologin också får ett inflytande på politiken och arbetet med att förverkliga den.

Juholts talarförmåga gör att innehållet blir mer trovärdigt än under de senaste årens retorik. Argumenteringen och fraseringen går hem i den s-märkta stugorna. Frågan är om det går hem i de betongklädda höghusen. För det är här det finns många röster att hämta hem.

En av de stora utmaningarna  är nu att omsätta Juholts ideologiska patos i konkret handling. Förutom att den närmsta kretsen ska ta tag i sina delar så måste också partiapparaten göra sitt. Gräsrötterna är de som kommer att avgöra om innehållet leder till framgång eller inte. Mobiliseringen av det lokala arbetet, nära väljarna, har ju inte fungerat tillräckligt smärtfritt och effektivt de senaste 10 – 20 åren. Priset har vi sett i vikande röstandelar vid valtillfällena.

DN skriver

Tidigare var det alliansen som hittade samhällets smärtpunkter och omformade dem till konkret politik. Det är ingen vild gissning att nästa regering blir den som talar om vad väljarna talar om.

Nyckeln för valseger 2014 ligger i just detta. Närheten till och förståelsen för väljarna!

Att de mindre allianspartierna börjar bli mer och mer desperata syns tydligt i deras olika utspel. Så länge de inte får med sig Moderaterna på sina divergerande åsikter är det klart och tydligt en fördel för (s). Alliansen stora svaghet just nu är Moderaternas arrogans och deras småbarnsliga reaktioner på att inte få som de vill i alla frågor. Man ska dock inte underskatta moderaterna. Deras hunger efter att behålla makten gör att de inte kommer att dra sig för att dels försöka splittra dagens opposition, dels utnyttja sina kameleontliknande egenskaper att ömsa skinn efter opinionen. Under senare år har de framgångsrikt klätt in sina verklig åsikter i populistiska kläder med stor framgång.

Vi måste på samma sätt bibehålla våra ideologiska ideal och ideologiska skärpa, men verkligen se till att svenska folket kan ta del av innehåller och budskapet med hjälpa av dagens bilder och språkbruk. Vi måste slå fienden med dess egna verktyg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.