måndag 6 juni 2011

Ny ridsportsanläggning i Staffanstorp

Ridsporten är Sveriges näst största idrott när det gäller antalet aktiviteter bland ungdomar (7 – 20 år). Det är också den idrott, efter fotbollen, som flest flickor utövar. För att ytterligare understryka ridsportens storlek kan man nämna att det var den nästa största idrotten beträffande utbildningstimmar för ledare, funktionärer och tränare 2009. Mer än dubbelt så många som ishockey, som hamnade på tredje plats.
Denna statistik ska man ha med sig när man ska värdera satsningarna på ridsporten i Staffanstorps kommun.

2009 sjösatte dåvarande majoriteten (m, fp och kd) sitt 100 miljonersprogram. Ambitionen var hög och även socialdemokraterna uttalade då sitt principiella stöd för satsningarna. Staffansvallens utbyggnad, ny idrottsplats i Hjärup och byggandet av en ridsportsanläggning var de stora byggstenarna i satsningen. Staffansvallen är nu klar att invigas och Hjärup står på tur att börja byggas. Så långt är allt väl.

Redan från början ställde sig många frågan varför idrottsplatserna för fotboll och friidrott skulle finansieras med kommunala medel, medan ridsportens anläggning skulle bekostas genom egenfinansiering.

Under de två år som gått sedan hoppet tändes hos Staffanstorps Ridsportsförening har föreningen lagt ner oändliga timmar på möten med kommunala tjänstemän, externa konsulter och (betydligt mer sällan) borgerliga politiker. Om man kommit närmre en anläggning värd namnet är osäkert, men fortfarande verkar man i en anläggning som hade fått den mest tålmodige fotbollsspelaren att sparka bakut!

Det borgerliga förslaget (nu moderata) att lägga mångmiljonbygget ute i Kabbarp var dömt redan från början. För att på en helt (i detta sammanhang) obearbetad mark bygga för 30 – 60 miljoner faller på sin egen orimlighet. Det som dessutom aldrig riktigt framkommit är att det skulle tillkomma kostnader för cykelvägar, tunnlar o dyl. vilket avsevärt skulle öka investeringskostnaderna.

För ett år sedan presenterade ridklubben ett alternativ till lösning. Ett alternativ som nu måste vara huvudspåret, nämligen att klubben får vara kvar där man är idag med tillskott av de ytor som fotbollen nu lämnar för 46 miljoners investeringen på Staffansvallen. I ridklubbens förslag ges det exempel på nytt stall, fler hagar, upprustade byggnader etc.
I alternativet finns förslag på utveckling av parkstråk/parkanläggning och häst- och gångvägar för allmänt tillträde. Ett förslag som genomsyras av det ideella engagemang för verksamheten och barnen/ungdomarna som de flesta av oss står för.

I det förslag som vi inom socialdemokratin nu står bakom kan ridsporten fortsätta den verksamhet man bedriver idag och som ger alla möjlighet att utöva den idrott som på andra håll är förbehållen de med höga inkomster. En verksamhet som låter barn, vuxna och djur mötas under socialt utvecklande former och till en lägre kostnad än Kabbarpsprojektet.

Vi socialdemokrater
• stödjer förslaget för att Staffanstorps Ridsportsförening skall få vara kvar på befintligt område och att detta utvidgas till att omfatta de ytor som idag används för fotbollsändamål.
• anser att det är en kommunal angeläget att kommunen bygger, äger och sköter anläggningen på samma villkor som gäller för övriga kommunala idrottsanläggningar i kommunen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.