tisdag 28 juni 2011

ICC – knappast en oberoende institution

 

När den Internationella brottsmålsdomstolen i Haag (ICC) utfärdar en arresteringsorder på Muammar Khaddafi kan man naturligtvis le både undrande och nöjt.
Flertalet vill väl inget hellre att mannen med den långa karriären och klädedräkten ska försvinna från sin post. Hans tid är sedan länge ute.
Men det mindre lustiga är att det är först nu som världssamfundet tar steget att via den “oberoende domstolen” i Haag försöka åtala honom.

I sin glans dagar var han “oberörbar” för det internationella etablissemanget. Han tjänade sitt syfte, både för öst och väst. Vem kan ha en uppfattning om hur världen sett ut om man bestämts sig för länge sedan att Khaddafi och hans jämlikar skulle stoppats, innan de pinat både sitt folk och världen?

Stormakternas schackspel är ibland (ofta?) förödande för frammanandet av en bättre värld. Vi måste ständigt stödja den internationella solidariteten. Vi kanske inte ska inbilla oss att den lilla musen själva kan störta de stora drakarna, men vi kan alltid sträva efter att tillsammans med andra uppmana tillräckligt stort besvär så att även de som kan ska agera.

DN DN SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.